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Memo 
 
To:   Elliot Sokolow, Commissioner, Town of Lauderdale-By-The-Sea 
 
From:  Susan L. Trevarthen, Town Attorney 
  Robert A. Meyers, Assistant Town Attorney 
 
Cc:  Connie Hoffmann, Town Manager 
 
Date:  February 20, 2015 
 
Re: Adequacy of Training Obtained in 2014  
 Town Attorney Opinion (TAO): 15-1E (Training) 
  
 
Facts:  You were elected as a Commissioner for a four-year term of office, and sworn in 
on March 18, 2014.  You have filed forms certifying that you have taken eight (8) hours 
of public service ethics training under Section 1-19 of the Broward County Code of 
Ordinances (the “County Ordinance”) in 2014, your first year in office.   
 

That training included sessions which addressed sunshine law and public records 
issues, as well as the requirements of local and state ethics laws.   
 

On occasion, a scheduled hour of training may have run short of a full sixty 
minutes (i.e., fifty minutes).   
 

You attended ethics training by the Town Attorney prior to your being elected.   
 
You previously received Town Attorney Opinion TAO 14-3 advising you that 

your training requirement should be calculated starting from the anniversary of the date 
you took office and running until your successor is sworn in.  The opinion also advised 
that training taken within the sixty days prior to taking office will count towards the 
training requirement for your first year in office.   
 
Question:  You wish to know whether the training that you have obtained in 2014 is 
sufficient to satisfy the requirements of the County Ordinance for the first year of your 
first term of office. 
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Analysis:   
 

1. Type of Training Obligation 
 
Section 1-19(d)(2) of the County Ordinance mandates ethics training on an annual 

basis on the topic of public service ethics.  It requires newly elected members of the 
Town Commission to obtain four hours of training in sunshine law, public records, and 
public service ethics, which may also address sunshine law and public records.  All 
Commissioners must annually obtain eight hours of training in public service ethics.  The 
County Ordinance counts the four hours of training required for newly elected 
Commissioners counts towards the eight-hour requirement for their first year of office. 

 
You are required to obtain the four hours of training for newly elected officials 

your first year in office, and to obtain the eight hours of public service ethics training for 
all Town Commissioners under the County Ordinance each year that you are in office. 

 
2.  Satisfaction of Your Training Obligation 
 
A. Scope of Training 
 
“Public service ethics” is not defined in the County Ordinance.  Sunshine law and 

public records law are specifically and separately listed as part of the four hour training 
requirement for newly elected officials, but are not mentioned in the eight hour training 
requirement for all Commissioners.  The question is whether that omission limits the 
subject matter of training that qualifies for the eight hour requirement.   

 
Because sunshine law and public records law issues are part of the four hour 

requirement and those four hours qualify towards the eight hour requirement, it can be 
said that the intent is to include those topics as part of “public service ethics.”  Also, the 
plain meaning of “public service ethics” could well encompass the matters regulated by 
the sunshine law and public records act.  For these reasons, it is reasonable for training in 
the sunshine law and public records law to qualify as training in “public service ethics,” 
and therefore eligible to be counted as part of the eight hour training requirement.  
Training in public records and sunshine law issues qualifies as public service ethics 
training under the County Ordinance. 

 
The training in public records, sunshine law issues and other public service ethics 

issues described on your forms qualifies as public service ethics training under the 
County Ordinance. 

 
B.  Amount of Training 
 
You attended public service ethics training sessions offered by the Town Attorney 

and the League of Cities.  On occasion, a scheduled hour of training may have been 
somewhat shorter and not lasted a full sixty minutes.  The County Ordinance does not 
define the term “hour,” and it is therefore necessary to consult other sources when 
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analyzing this term in the context of training and education.  According to Florida Bar 
Rule 5.04(a), which covers courses and credit approval for continuing legal education 
(CLE) credits for attorneys, fifty minutes of course time is equivalent to one CLE hour.  
Most universities also give one credit hour for classes that last approximately fifty 
minutes.   

 
Consequently, it is reasonable to report attending a scheduled hour of ethic 

training that ended early, as long as your training hours, on average, were at least fifty 
minutes long.  You attended public service ethics training sessions in 2014 offered by the 
Town Attorney and the Broward League of Cities, totaling 8 hours.  This satisfies your 
requirement.   

 
Answer:  Training in public records and sunshine law issues qualifies as public 

service ethics training under the County Ordinance.  The ethics training you attended 
prior to taking office may be counted towards your public service ethics training 
obligation.  Ethics training sessions that are scheduled for sixty minutes but actually last 
less than sixty minutes (i.e., fifty minutes) can be reported as one full hour of training.  
The training you have reported satisfies your obligations for public service ethics training 
under the County Ordinance for your first year in office.   
 

Assuming that you have disclosed all of the pertinent facts to us, you may use this 
opinion as a “safe harbor” under the County Ordinance should any questions arise 
concerning the Opinion provided herein.  If you need any additional assistance regarding 
this matter, please contact us. 
 
Limitations: This Opinion is provided pursuant to Subsection 8 of the County Ethics 
Code, which allows an Elected Official to request an advisory opinion about how the 
Code applies to his or her own situation.  “Requests for opinions shall be considered only 
if in writing and signed by the Elected Official or by his or her office staff.  Requests for 
opinions shall state all material facts necessary for the advising attorney to understand the 
circumstances and render a complete and correct opinion.”  In addition, “until amended 
or revoked, an advisory opinion rendered pursuant to this section shall be binding on the 
conduct of the Elected Official covered by the opinion unless material facts were omitted 
or misstated in the request for advisory opinion.  If the Elected Official acts in accordance 
with a binding advisory opinion, the Elected Official’s conduct may not be found to be in 
violation of the Broward County Elected Official Code of Ethics.  However, any opinion 
rendered under this section shall not be binding as to whether the Elected Official’s 
action complies with state or federal ethics requirements.” 
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